Karlskrona-familjer minskade sitt bilanvändande

Publicerad: 2020-03-31

Reseutmaningen i Blekinge avslutades med prisutdelning 30 mars. Genom målmedvetenhet har de tävlande hushållen minskat sina resta bil-km med ca 21 procent jämfört med sina ingångsresor från 2019. 

 

Sedan i maj 2019 har ett engagerat gäng familjer i Karlskrona kommun deltagit i Reseutmaningen där de arbetat för att förändra sina egna resvanor för att kunna resa mer hållbart, bland annat genom att ta cykeln istället för bilen.  Den 30 mars 2020 var det prisutdelning. Fyra av åtta hushållslag trotsade då både väder och vind för att delta utanför Länsstyrelsen Blekinges lokaler, när diplom och presentkort delades ut.

 

Tävlade mot sig själva och andra 

Reseutmaningen utformades som en tävling där deltagarna tävlade både med sig själva och genom sina storlag. Många gick med i projektet för att utmana sig själva och för att gå från ord till handling. Familjerna bor i ett område utanför Karlskrona och har utgått från sina egna förutsättningar och ambitioner. Det viktiga fokuset har varit att se till att de nya resevanorna har passat in i vardagen för familjerna, samtidigt som bilberoendet har minskat. En familj valde att göra sig av med en av sina två bilar och satsa på samåkning, främst inom familjen. Övervägande för flera hushåll har varit att satsa på cyklingen, inte bara för att det är klimtatsmart utan också  för att få till naturliga tillfällen för vardagsmotion. Att spara pengar genom att använda bilen mindre har  förstås också setts som en bonus.

 

Resultat - minskat bilresande och mer medvetna val

Genom målmedvetenhet, engagemang och motivation har dessa hushåll kunnat minskat sina resta km med bil per vecka, i genomsnitt med 21 procent, utifrån samma grupps ingångsresor i km från i maj 2019. Största skillnaden i hur de reser idag jämfört med hur de reste i början av Reseutmaningen är att de idag gör mer medvetna val när de ska resa. För en del av familjerna innebär det att cykelpendla 3–4 gånger i veckan och endast ta bilen en gång i veckan, samt några turer under helgen. De gånger som de ändå tar bilen till arbetet, samordnar de den resan med t.ex inköp, träning, samåker eller gör andra ärenden som de också behöver göra. Många av familjerna använder kollektivtrafiken flitigt, eller kombinerar den med samåkning.

 

En av de viktigaste ingredienserna för den här omställningen är planering, betonar familjerna. Planera veckan och se om, när och hur det går att samåka, eller göra flera ärenden på samma gång när resan ändå görs.

 

Reseutmaningen arrangerades inom projektet Hållbar Bilism - ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Länsstyrelsen Blekinge, Energikontor Sydost, Region Blekinge inkl. Blekingetrafiken, finansierat av Energimyndigheten.

 

Vill du veta mer, kontakta projektledare Annika Öberg

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet