Textilier återvinns i Mörrum

Publicerad: 2020-02-07

Vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle var i fokus på konferensen i Kalmar som lockade runt 70 personer att delta på plats. Frågan var hur företag och samhälle kan växa av en cirkulär ekonomi? Åsa Domeij, ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi,  berättade om utmaningar och lösningar för att få ett mer cirkulärt samhälle. Delegationen har identifierat tre fokusområden; plast, design för cirkularitet och offentlig upphandling.

 

Catrin Gustavsson från Södra Skogsägarna talade om deras cirkulära arbete kring textilier. Globalt produceras 100 miljoner ton textiler per år. Endast en bråkdel återvinns. Södra har nu börjat ta emot återvunna bomulls- och polyestertextilier som  de blandar in i sin produktion av biotextilier i Mörrum. I dagsläget kan de ta emot vita textilier, men forskning med avfärgning pågår.

 

Övriga föredragare var representanter från Sculptur som skriver ut möbler av återvunnen plast, Beds by Scapa - ett företag som driver sin process utifrån forskning och de globala målen, samt Mörbylånga vattenreningsverk som avsaltar havsvatten  och för in i en återvinningscirkel för industri och hushåll.

Hela konferensen webbsändes och ett 20-tal personer följde webbsändningen. Den kan ses i efterhand i sin helhet här.

 


Konferensen arrangerades av Region Kronoberg och Kalmar tillsammans med Linneuniversitetet och Energikontor Sydost inom satsningen CRKKL.