Rädda landsbygdens bensinmackar

Minska mackdöden – fler tankställen med förnybara drivmedel

Syfte

Projektet Rädda landsbygdens bensinstationer är en satsning i Kronoberg, Kalmar och Blekinge för att mildra effekterna av mackdöden och få fler tankställen med förnybara drivmedel.

Projektperiod

december 2008 till december 2009

Den 5 december 2008 genomfördes en konferens i Växjö som ett första steg i projektet. Nästa steg är att inventera samtliga bensinmackar i regionen och dess förutsättningar att överleva. 

Mackdöden hotar i Kronobergs län, mars 2009

Smålandsposten intervjuar i en artikel Jonas Lööf. Han berättar att 20–25 mackar i Kronobergs län kan vara hotade av nedläggning inom de närmaste 3–4 åren. På vissa orter riskerar man att stå helt utan bensinmackar. Det är inte bara dålig lönsamhet som hotar mackarna. Ibland handlar det om krav på investeringar i säkerhet och miljö som mackarna saknar de ekonomiska förutsättningarna för att genomföra.

Inventering av bensinstationer i Blekinge län

Ett första preliminärt resultat från inventeringen av bensinstationerna i Blekinge län är klart. 16 stationer har lagts ned de två–tre senaste åren, nu finns 65 stationer i drift i Blekinge. Resultatet kommer nu att stämmas av med bland annat respektive kommun. När avstämning skett kommer ett fastställt nulägesresultat presenteras. Lägesrapport april 2009.

Inventering av bensinstationer i Kalmar och Kronobergs län

Inventeringsresultat för Kronobergs och Kalmar län har nu blivit färdigställt. De två-tre senaste åren har 56 stationer lagts ned i Kalmar län och 29 i Kronobergs län. I Kalmar län finns det nu 129 stationer och i Kronobergs län 104. Lägesrapport maj 2009

 

 

 

För mer information kontakta Energikontor Sydost.

 

info@energikontoretsydost.se​

Med finansiering från 

Landsbygdsprogrammen i 
Blekinge län, 
Kalmar län och
Kronobergs län

 

 
 

Länkar

Läs mer i faktabladet.